Bläck refill

Bläck refill

Att köpa så kallade refill kits för att fylla bläckpatroner på egen hand kostar mindre än att köpa såväl originalbläckpatroner som kompatibla bläckpatroner. Det gäller särskilt om man vill skriva ut mycket, eftersom literpriset blir lägre ju mer bläck du köper. Det kan bli mer än dubbelt så billigt som de billigaste bläckpatronerna. Eftersom man återvänder använda bläckpatroner är det dessutom bättre för miljön.

Nackdelen är att att det kan vara krångligt och återfylla gamla bläckpatronerna. För det första bör man inte låta de använda bläckpatronerna ligga för länge, då finns risken att skrivarhuvudet i torkar igen. Detta gör att utskrifterna blir dåliga, eller att det inte fungerar alls. Man bör också välja rätt typ av bläck. Andra typer kan fungera, men ger ofta dåliga utskrifter.

Vissa nya bläckpatroner har dessutom ett datachip som registrerar när bläckpatronen är tom. Detta måste återställas, annars kommer skrivaren tro att bläckpatronen är tom även när man återfyllt dem. Det finns dock s.k. ”resetters” som återställer datachipet, och ibland medföljer refill-kitet.

Exakt hur själva återfyllningen går till varierar mellan typen av bläckpatroner. Läs instruktionerna som följer med refillkitet. Här är dock några allmänna saker du bör tänka på:

  • Bläck är kladdigt. Arbeta därför på en tidning eller pappershanddukar, och använd plasthandskar.
  • För att fylla på bläckpatronen måste man ibland göra hål. Eftersom färgbläckpatroner ofta innehåller fler färger måste man göra fler hål. För att vara säker på att man använder rätt hål kan man sticka in en tandpetare och kontrollera färgen.
  • Bläcket måste föras in mycket långsamt för att inte skada bläckpatronen eller rinna över. Det får inte heller uppstå luftfickor.
  • Rengör bläckpatronen när du fyllt den, och kontrollera att det inte läcker.
  • Ibland måste skrivarhuvudet rengöras för att de ska gå att skriva ut. Torkat bläck kan tvättas bort med alkohol.

Skriv genast ut något efter att du installerat bläckpatronen för att få bläcket att cirkulera. Skriva flera sidor och använd gärna bilder med många färger.