Kompatibla bläckpatroner

KOMPATIBLA BLÄCKPATRONER

Kompatibla bläckpatronerEftersom originalbläckpatroner ofta är dyra kan det vara bättre att köpa kompatibla bläckpatroner. Detta gäller särskilt om man bara skriver ut svart text och inte behöver spara utskrifterna särskilt länge. Kompatibla bläckpatroner kan dock variera mycket i kvalitet. En del är lika bra som originalpatroner, andra är förfalskningar som kan skada skrivaren om man använder dem. Man bör därför vända sig till seriösa återförsäljare som är certifierade enligt ISO 9001.

Skrivartillverkarna försöker hela tiden göra bläckpatronerna svårare att kopiera för att förhindra spridningen av kompatibla bläckpatroner. Det är en av anledningarna till att HP och Lexmark har integererade skrivarhuvuden i sina bläckpatroner. Dessa innehåller avancerad elektronik som är svår att kopiera. Man har också använt sig av patent på designen för att försöka förbjuda tillverkningen av kompatibla bläckpatroner. Idag går det dock att hitta kompatibla bläckpatroner till de flesta typer av skrivare.

Eftersom bläckpatroner är svåra att kopiera har det blivit vanligare med så kallade refills, det vill säga använda bläckpatroner som tvättats ut och fyllts igen, något som naturligtvis är bättre för miljön än att köpa nytillverkade bläckpatroner. Det går också att fylla bläckpatronerna själv med så kallade refill kits, något som du dock får räkna med att det blir pilligt att göra.