Bläckpatroner

BLÄCKPATRONER

BläckpatronerBläckpatroner kan delas in i två typer, med eller utan integrerat skrivarhuvud. Bläckpatroner från Dell, HP och Lexmark har integrerat skrivarhuvud, medan patroner från bland annat Epson och Canon inte har det. Skrivarhuvudet innehåller elektronik och munstycke för bläck, något som annars sitter i själva skrivaren. Att skrivarhuvud är integrerat betyder vanligtvis att bläckpatronen kostar vanligtvis mer.

Bläcket som bläckskrivare använder är svart, cyan, magenta och gult. Under utskriften blandas dessa färger för att skapa andra färger. I patroner med integrerat skrivarhuvud finns cyan, magenta och gult i samma patron. Nackdelen med detta är att man måste byta ut hela patronen om bara en av färgerna i slut. I bläckpatroner utan integrerat skrivarhuvud finns dock färgerna i separata patroner.

Bläckpatroner är ofta dyra. Det beror till stor del på grund av den affärsmodell som skrivartillverkarna använder. Själva skrivarna säljs billigt, användaren är sedan bunden till tillverkaren som tjänar pengar på bläckpatronerna. För att spara pengar kan man köpa kompatibla bläckpatroner från andrahandstillverkare i stället för originalpatroner. Eftersom det ibland rör sig om gamla bläckpatroner som fyllts på är det ofta också vara bättre för miljön. Man kan också köpa så kallade refill kits och fylla bläckpatronerna på egen hand, vilket är det billigaste alternativet.

Nackdelen med kompatibla bläckpatroner är att de kanske inte ger samma utskriftskvalitet som originalpatroner eller håller lika länge. Om man bara skriver ut svart text behöver detta inte ha någon större betydelse. Om man däremot vill skriva ut bilder med fotokvalitet eller behöver spara utskrifterna länge kan det vara säkrare att köpa originalpatroner. Utskriftskvalitén beror dock inte bara på bläckpatronerna utan även vilken slags skrivare och vad för slags papper man använder.